Tomaszowskie Forum Motoryzacyjne dla fanów czterech kółek z Tomaszowa Mazowieckiego. Znajdziesz na nim odpowiedzi na nurtujące Cię pytania związane z motoryzacją.
Wysłany: 2009-07-02, 06:53 Mimo braku dowodu zawarcia polisy OC pojedziesz dalej
Koniec z odholowywaniem samochodu w wypadku braku potwierdzenia wykupienia polisy OC. Wczoraj weszły w życie nowe przepisy, które nieco złagodziły postępowanie z zapominalskimi. Teraz kierowca, jeśli nie będzie miał przy sobie dowodu zawarcia polisy OC, policjanci będą mogli sprawdzić za pomocą telefonu lub internetu, czy faktycznie taką polisę zawarł. Jeśli wszystko będzie w porządku, kierowcę nie czekają żadne konsekwencje z powodu braku dokumentu.
Jeśli jednak okaże się, że kierowca nie zawarł obowiązkowej polisy OC, wtedy nadal będą czekały go poważne konsekwencje - zostanie ukarany mandatem i pozbawiony dowodu rejestracyjnego pojazdu. Dodatkowo dane takich kierowców będą przesyłane do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego, który będzie mógł nałożyć dodatkową karę za brak polisy.
Jeszcze gorzej sprawa się ma w razie wypadku. Sprawca, który nie ma wykupionej polisy, będzie musiał pokryć koszty naprawy auta poszkodowanego i koszty leczenia z własnej kieszeni. W najgorszym przypadku może zostać zmuszony nawet do wypłacania dożywotniej renty. O egzekwowanie wypłat będzie dbać Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny oraz sądy.
ja nie miałem polisy i właśnie dostałem kare od UFG 2 tyś zł, dobrze że rozłożyli na raty, poza tym mandat, laweta, parking policyjny, na to wyszło że bym kupił sobie drugiego golfa wtedy...więc panowie, lepiej pilnować OC i przeglądu.....
Zależy na jaki patrol trafisz, moje ostatnie spotkanie z drogówką wyglądało właśnie tak że portfel z dokumentami został w innych spodniach i auto miało zostać odholowane ale po krótkiej rozmowie i pouczeniu o wożeniu ze sobą dokumentów panowie mnie wypuścili.