Tomaszowskie Forum Motoryzacyjne dla fanów czterech kółek z Tomaszowa Mazowieckiego. Znajdziesz na nim odpowiedzi na nurtujące Cię pytania związane z motoryzacją.
Wysłany: 2009-12-15, 13:10 Kupno samochodu a ubezpieczenie?! POMOCY!
Dzień dobry!
Bardzo proszę o kilka wskazówek i porad, które podpowiedzą mi co mam robić- a chodzi o to, że niebawem zamierzam kupić samochód i w związku z tym muszę go ubezpieczyć, lecz niestety nie mam na ten temat zbyt dużej wiedzy. Przede wszystkim chciałabym się dowiedzieć jakie są formalności przy zawieraniu umowy ubezpieczeniowej, jakie są wymagane dokumenty, na co należy zwrócić szczególną uwagę a także które z firm oferujących tego typu usługi są godne polecenia i zaufania. Ostanio wpadł mi w ręce artykuł dotyczący wyżej wymienionych umów. Nie wiem jednak czy rzeczywiście zawiera on wszystkie istotne elementy przy zawieraniu tego typu umów. ( http://www.skarbiec.biz/p.../23_11_2009.htm ) ???
Chciałabym też wiedzieć czy istnieje jeszcze możliwość wycofania się jeśli podpisze wniosek o zawarcie umowy ubezpieczenia?
Czekam na Waszą pomoc.
Pozdrawiam.
tdmt, potrzebny ci jest dowód od auta i twój osobisty pytanie czy ubespieczasz na siebie ile masz lat czy z kims na wspuł własciciela zeby zbierac zniszki?
ZNIŻKI!!!
Ostatnio zmieniony przez Dredzik 2009-12-17, 21:16, w całości zmieniany 1 raz
Jeżeli nie masz zniżek, znajdź kogoś kto ma już jakieś zniżki, kupując auto, na umowie dopisz siebie jako drugą osobę kupującą. Do urzędu skarbowego możesz iśc sam, ale na Barlickiego do wydziału komunikacji musicie iśc we dwóch (jakieś podpisy itp), kolejny krok do ubezpieczalni, (zależy od ubezpieczalni) osobie pierwszej na umowie (co ma już jakieś zniżki), mogą ale nie muszą zabrac jakieś 10% za to że ty nie masz zniżek lub jesteś początkującym kierowcą, najlepiej jak będziesz szedł płacic OC to idź z tą osobą bo mogą być potrzebne jakieś oświadczenia, popytaj kobitki co ci będzie sporządzała umowę OC gdzie taniej, czy się opłaca byc w danym towarzystwie ubezpieczeniowym w razie ''BUUM'' chodzi np o wypłacalnośc, czy zniżki zabierają itp. trzeba pytac, więcej będziesz wiedział ważną sprawą też jest jeżeli będziesz współwłaścicielem to auto ubezpiecz w innym towarzystwie niż ma osoba ta z którą auto kupujesz, w razie ''BUUM" (zależy też od ubezpieczalni) nie zabierają zniżek.
Najlepiej idź wcześniej np do takiej kobitki na ul Krzyżowej w kamienicy po prawej str od alej, popytaj, na pewno ci wyjaśni, ma w ofercie kilka ubezpieczalni.
Może chłopaki na forum wiedzą więcej, albo coś źle napisałem to poprawic proszę